Covenant of Mayors
  Covenant Newsletter July 2017  
       
 
"Ο τομέας της ενέργειας είναι πράγματι αποφασιστικής σημασίας για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και για την προστασία των πολιτών μας"
Συνέντευξη με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete
 
   

български (bg) - čeština (cs) - dansk (da) - Deutsch (de) - eesti (et) - ελληνικά (el) - English (en) - español (es) - français (fr) - Gaelic (ga) - hrvatski (hr) - italiano (it) - lietuvių (lt) - latviešu (lv) - magyar (hu) - Malti (mt) - Nederlands (nl) - polski (pl) - português (pt) - română (ro) - slovenčina (sk) - slovenščina (sl) - suomi (fi) - svenska (sv)

Το Σύμφωνο των Δημάρχων αυξάνει την παγκόσμια εμβέλειά του εδώ και αρκετά χρόνια, με το άνοιγμα Περιφερειακών Γραφείων σε όλο τον κόσμο. Ποια έμπνευση πιστεύετε ότι μπορούν να αντλήσουν τα Σύμφωνα άλλων περιφερειών από την εμπειρία του Συμφώνου στην ΕΕ;

Από τη δημιουργία του το 2008, το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες για το κλίμα και την ενέργεια στην Ευρώπη, όχι μόνο επειδή υποστηρίχθηκε από την Επιτροπή και συνδέεται απευθείας με την πολιτική της ΕΕ, αλλά κυρίως επειδή διαμορφώνεται από τις ίδιες τις πόλεις για τις πόλεις, σε μια διαδικασία από τη βάση προς την κορυφή. Συλλογικά, οι υπογράφοντες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου των Δημάρχων βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 27% κατά μέσο όρο έως το 2020. Όπως προανέφερα, το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η μεγαλύτερη αστική πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια παγκοσμίως και αποτελεί ισχυρή πηγή έμπνευσης για τους δήμους σε όλο τον κόσμο.

Η παγκόσμια εμβέλεια του Συμφώνου των Δημάρχων ξεκίνησε σε αυτό το πλαίσιο το 2011 με την επέκταση της πρωτοβουλίας στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ [Λευκορωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν]. Το 2012, το Σύμφωνο των Δημάρχων επεκτάθηκε περαιτέρω στην περιφέρεια της Νότιας Ευρωπαϊκής Γειτονίας μέσω του έργου CES-MED. Ως εκ τούτου, τα Περιφερειακά Γραφεία λειτουργούν με την πλήρη υποστήριξη του αρχικού Συμφώνου. Το DNA τους είναι ταυτόσημο με αυτό του Ευρωπαϊκού Συμφώνου και μοιράζονται τους ίδιους στόχους και τις ίδιες αξίες: ευρεία συμμετοχή των πολιτών και των ενδιαφερόμενων φορέων, ανάληψη ευθύνης σε τοπικό επίπεδο και μια προσέγγιση που εστιάζει στα αποτελέσματα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της βιωσιμότητας των πόλεων. Κατά τη διάσκεψη COP21 για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο Παρίσι, ανακοινώσαμε την επέκταση του Συμφώνου των Δημάρχων στην Υποσαχάρια Αφρική, και αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη τις πρώτες πόλεις που λαμβάνουν υποστήριξη για τη μείωση της φτώχειας, ενώ παράλληλα προωθούν την πρόσβαση στην ενέργεια, την ενεργειακή επάρκεια και την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα! Είμαστε πολύ υπερήφανοι που υποστηρίζουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο, ενώ στα τέλη του περασμένου έτους ξεκίνησαν οι περιφερειακές διαδικασίες του Συμφώνου στη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Κορέα, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία. Όλα αυτά τα δίκτυα θα επωφεληθούν από την εκτεταμένη πείρα που έχουμε αποκτήσει στην ΕΕ, καθώς και από την αδελφοποίηση με πόλεις τόσο της ΕΕ όσο και των συγκεκριμένων περιφερειών. Όλα τα αυτόνομα περιφερειακά ή εθνικά Σύμφωνα θα λειτουργούν υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, το οποίο -ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος συνασπισμός πόλεων που δεσμεύονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής- θα υποστηρίξει τις πόλεις, προκειμένου να ενισχύσουν τη φωνή τους στο διεθνές περιβάλλον, και θα τους επιτρέψει να μαθαίνουν η μία από την άλλη και να προοδεύουν συλλογικά.

Οι πόλεις διαδραματίζουν κύριο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στην επίτευξη των στόχων που ορίστηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων παρέχει ένα πλαίσιο στρατηγικής, μακροπρόθεσμης δράσης που διαμορφώνεται και υποστηρίζεται από τοπικούς φορείς. Και έχει αποτελέσματα!

Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου των Δημάρχων, το οποίο θεσμοθετήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, θα παρέχει εφεξής στρατηγική καθοδήγηση στην πρωτοβουλία. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε σε αυτούς τους αφοσιωμένους ηγέτες των πόλεων;

Πρώτον, θα ήθελα να συγχαρώ ολόκληρη την κοινότητα του Συμφώνου των Δημάρχων στην Ευρώπη για τη δημιουργία ενός φορέα που θα εκπροσωπεί και θα εμπνέει την πρωτοβουλία. Τα μέλη του συμβουλίου, ως εκπρόσωποι των υπογραφόντων, των πόλεων, των συντονιστών και των υποστηρικτών, ενσαρκώνουν την πρωτοβουλία και παρέχουν έναν δίαυλο για την προσέγγιση των υπογραφόντων όλων των κατηγοριών. Είναι οι κύριοι συνομιλητές της Επιτροπής -μόλις συνάντησα τα μέλη του Συμβουλίου στις 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες [1] - και μπορούν να αλληλεπιδράσουν σε ευρύτερη κλίμακα με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινότητα για την ενέργεια και το κλίμα.

Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου των Δημάρχων θα πρέπει επίσης να επικοινωνεί με το Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμφώνου των Δημάρχων, προκειμένου να συντονίζονται οι προσπάθειες και να διασφαλίζεται ότι οι πολιτικές προτεραιότητες για τους ευρωπαίους δημάρχους αντανακλώνται δεόντως στο ευρύτερο κίνημα. Θα είναι απαραίτητο να συνεισφέρουμε όλοι μαζί στον στρατηγικό προσανατολισμό του Συμφώνου των Δημάρχων, προσαρμόζοντάς το σε μόνιμη βάση στις ανάγκες των πόλεων. Επίσης, τα μέλη του Συμβουλίου, ενεργώντας ως πρεσβευτές, θα πρέπει να συνεργαστούν με τους δήμους, υπογράφοντες ή μη, καθώς και με τις εθνικές αρχές, για την υποστήριξη των τοπικών δράσεων για την ενέργεια και το κλίμα. Πρόκειται για συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης και τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης.

Επίσης, οι πόλεις του Συμφώνου θα πρέπει να γίνουν φορείς καινοτομίας, ενεργώντας ως «οικοσυστήματα καινοτομίας», τα οποία θα δημιουργηθούν μέσω της συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών αρχών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της βιομηχανίας, με τη χρήση ευρωπαϊκών τεχνολογιών και προϊόντων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Σύμφωνο των Δημάρχων και, προσωπικά, αναμένω μια ισχυρή πρωτοβουλία εκ των έσω, χάρη στις ξεκάθαρες δεσμεύσεις των μελών για το 2020 και το 2030.

Το επόμενο ορόσημο για τη Συμφωνία του Παρισιού είναι η διάσκεψη COP24 το 2018, όταν οι εθνικές κυβερνήσεις θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού. Μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων, έχουμε διαπιστώσει ότι συχνά οι πόλεις είναι πιο φιλόδοξες από τις εθνικές τους κυβερνήσεις στον τομέα του κλίματος και της ενέργειας. Με ποιον τρόπο μπορούν να υποστηριχθούν περαιτέρω οι δράσεις των πόλεων από τα κράτη μέλη, ειδικά ενόψει της Στρατηγικής της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση;

Πράγματι, το 2018 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τη δράση για το κλίμα. Στη διάσκεψη COP24, θα εξετάσουμε τη συλλογική μας πρόοδο ως προς τον μακροπρόθεσμο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού. Το 2018, οι πόλεις του Συμφώνου θα έχουν μια σπουδαία ευκαιρία να επιδείξουν τα επιτεύγματά τους.

Πέρυσι, στη διάσκεψη COP22, οι πόλεις του Συμφώνου των Δημάρχων επέδειξαν ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα, με τους υπογράφοντες από την ΕΕ να έχουν μειώσει τις εκπομπές το 2014 κατά 23% [2]. Ο οικοδομικός κλάδος είχε τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτό. Οι οικοδομικοί κανονισμοί και ο μετεξοπλισμός είναι πράγματι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα μειώνουν τις ενεργειακές δαπάνες και αυξάνουν την αξία των ακινήτων. Για να αναφέρω ένα παράδειγμα, ο Δήμος του Ανοβέρου (Γερμανία) μείωσε την ενεργειακή κατανάλωση κατά περίπου 60% με τον μετεξοπλισμό δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων, εξοικονομώντας 3.600 τόνους CO2 κάθε χρόνο. Άλλοι τομείς στους οποίους είδαμε πόλεις να αποτελούν πρότυπο με το παράδειγμά τους είναι η προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων και των έξυπνων λύσεων, των μέσων μεταφοράς με χαμηλές εκπομπές και της πρόσβασης στην ενέργεια σε τοπικό επίπεδο.

Ο τομέας της ενέργειας είναι πράγματι αποφασιστικής σημασίας για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και για την προστασία των πολιτών μας, ειδικά των πιο ευάλωτων, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια για όλους και συμβάλλοντας παράλληλα στην ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά τις πόλεις στην προσπάθειά τους να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, θέτοντας το κατάλληλο πλαίσιο, κυρίως με τη δέσμη μέτρων «Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους», που θεσπίστηκε πρόσφατα στη στρατηγική-πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης.

Αυτή η δέσμη μέτρων θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης της πρωτοβουλίας «Έξυπνη χρηματοδότηση για έξυπνα κτήρια» και της ευρύτερης χρήσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), καθώς και μέσω της κινητοποίησης, με την υποστήριξη της ΕΤΕ, ιδιωτικών επενδύσεων για την ενεργειακή απόδοση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, με τη μορφή καινοτόμων χρηματοδοτικών μέσων, όπως – η Ιδιωτική Χρηματοδότηση για την Ενεργειακή Απόδοση (PF4EE) και ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Φυσικού Κεφαλαίου (NCFF). Ως ένα επόμενο βήμα, επεξεργαζόμαστε ήδη μια πρωτοβουλία κατ’ ιδίαν συναντήσεων για πρόσβαση στη χρηματοδότηση, στην οποία προτρέπω τις πόλεις του Συμφώνου να πάρουν μέρος, και έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να γίνει σωστά.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η υποστήριξη των εθνικών κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών για την ενίσχυση των δράσεων σε επίπεδο πόλεων, σύμφωνα με τους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης. Οι εθνικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να θέσουν τα ελάχιστα πρότυπα που μπορούν να υποστηρίξουν τις πόλεις και να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τη δράση για το κλίμα σε τοπικό επίπεδο, επιβραβεύοντας τις επενδύσεις σε αστικές υποδομές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος. Αυτό θα είναι επωφελές για όλους τους Ευρωπαίους.

Η ενδυνάμωση των πόλεων και των καταναλωτών συμβαδίζουν σε αυτό το σημείο.

Ποιος νομίζετε ότι είναι ο ρόλος των πόλεων του Συμφώνου στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Κινητικότητα με Χαμηλές Εκπομπές;

Οι πόλεις, παρότι αποτελούν κύρια πηγή ανάπτυξης, είναι ταυτόχρονα και κύρια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη, ενώ είναι και η κύρια αιτία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων. Εντός του τομέα των μεταφορών, οι οδικές μεταφορές είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών, καθώς είναι υπεύθυνες για πάνω από το 70% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα των μεταφορών το 2014.

Μέσω της στρατηγικής της επιτροπής για την κινητικότητα με χαμηλές εκπομπές, η οποία υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2016, η απάντηση της Ευρώπης στην πρόκληση της μείωσης των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών είναι η αμετάκλητη μετάβαση στην κινητικότητα με χαμηλές εκπομπές. Έως τα μέσα του αιώνα μας, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 60% χαμηλότερες σε σχέση με το 1990 και να οδεύουν σταθερά προς την εξάλειψή τους.

Παράλληλα, καθώς ο καθαρός αέρας σπανίζει ολοένα και περισσότερο, οι πόλεις θα πρέπει να περάσουν από τη ρύπανση στην εξεύρεση λύσεων. Οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από τις μεταφορές που είναι επιβλαβείς για την υγεία μας πρέπει να μειωθούν δραστικά χωρίς καμία καθυστέρηση.

Η κινητικότητα με χαμηλές εκπομπές είναι επωφελής για τους ευρωπαίους πολίτες, καθότι επιφέρει βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα, μειώσεις στα επίπεδα θορύβου, χαμηλότερα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης και βελτιωμένη ασφάλεια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει τις θέσεις απασχόλησης, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την καινοτομία. Οι πόλεις του Συμφώνου και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα στους υπολοίπους, υλοποιώντας αυτήν τη στρατηγική με συνεκτικό σχεδιασμό και δράση. Οι πόλεις αντικαθιστούν ήδη την ανάγκη για μηχανοκίνητες μετακινήσεις στα πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα, παρέχοντας κίνητρα για εναλλακτικές μορφές ενέργειας και οχήματα χαμηλών εκπομπών, ενθαρρύνοντας την ενεργή κινητικότητα (ποδηλασία και περπάτημα), τη χρήση των δημόσιων μεταφορών και των ποδηλάτων, καθώς και την χρήση αυτοκινήτων από κοινού, με στόχο τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ρύπανσης.

Ένα καλό παράδειγμα πρακτικής εφαρμογής από έναν υπογράφοντα του Συμφώνου των Δημάρχων στην ΕΕ είναι ο Δήμος του Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Η πόλη αντικατέστησε τον στόλο των λεωφορείων της με 160 ενεργειακά αποδοτικά λεωφορεία καθαρών καυσίμων. Αυτό το έργο έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στην πόλη.

Στο Hasselt του Βελγίου και το Ταλίν της Εσθονίας, έγινε μια τολμηρή κίνηση για την παροχή δωρεάν δημόσιων μεταφορών. Στο Hasselt, η δράση αυτή είναι ήδη βιώσιμη και στο Ταλίν αποτελεί ένα πολύ δημοφιλές μέτρο, καθώς έχει συμβάλλει μέχρι στιγμής στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά 15% και προσέλκυσε 9.000 νέους κατοίκους, οι οποίοι, με τους φόρους που πληρώνουν, καλύπτουν ήδη τα έσοδα από τα εισιτήρια που πωλούνταν στο παρελθόν.

Η Επιτροπή ενίσχυσε τη δράση της για την υποστήριξη μιας πιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών (π.χ. μέσω του παρατηρητηρίου αστικής κινητικότητας Eltis), της έρευνας και της καινοτομίας (π.χ. στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και πρωτοβουλιών όπως η Civitas 2020, η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Έξυπνες Πόλεις και Κοινότητες ή η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πράσινων Οχημάτων) και της στοχευμένης χρηματοδοτικής υποστήριξης για έργα αστικών μεταφορών (π.χ. μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και του προγράμματος LIFE).

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του κλίματος και του καθαρού αέρα είναι ξεκάθαρη. Καλώ τις πόλεις του Συμφώνου να δεχτούν την πρόκληση και να ηγηθούν της προσπάθειας!

[1] Βλ. το άρθρο μας για τη συνάντηση στο παρόν ενημερωτικό δελτίο
[2] Οι απογραφές των εκπομπών υποβλήθηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2016. Έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) για το Σύμφωνο των Δημάρχων με τίτλο «Greenhouse Gas Emissions Achievements and Projections» (Επιτεύγματα και Προβλέψεις για τις Εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου) που θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη COP22.

 
     
    >> Covenant Monthly Newsletter July 2017 <<
(0 visits )
 
     
Find us on:
Twitter Facebook
Covenant of Mayors
  The sole responsibility for the content of this newsletter lies with the Covenant of Mayors Office. It does not necessary reflect the opinion of the European Union. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein. The Covenant of Mayors was set up with financial support of the European Commission and consists of five associations of European local authorities: Energy Cities, Climate Alliance, Eurocities, CEMR, Fedarene, and ICLEI Europe.

Subscribe / Unsubscribe to this newsletter.
European Union  
 
Covenant of Mayors