Illustration A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetsége, amelyet Miguel Arias Cañete biztos „a világ legnagyobb városi klíma- és energiaügyi kezdeményezésének” kiáltott ki, helyi és regionális önkormányzatok ezreit egyesíti, amelyek önként vállalják, hogy a területükön megvalósítják az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit.

Az új aláíró felek vállalják, hogy 2030-ig legalább 40%-kal csökkentik a CO2-kibocsátásukat, és hogy a csökkentés és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás megvalósítása érdekében egységes szemléletmódot alkalmaznak.

PDF - 670.1 ko
Covenant of Mayors for Climate & Energy - Leaflet
Leaflet introducing the Covenant of Mayors for Climate & Energy and the benefits of joining. A high-definition PDF is available upon request.
Send a request.
български (bg); čeština (cs); dansk (da); Deutsch (de); eesti (et); ελληνικά (el); English (en); español (es); français (fr); Gaelic (ga); hrvatski (hr); italiano (it); lietuvių (lt); latviešu (lv); magyar (hu); Malti (mt); Nederlands (nl); polski (pl); português (pt); română (ro); slovenčina (sk); slovenščina (sl); suomi (fi); svenska (sv).


Új 2030-as keretrendszer és az alkalmazkodás egységesítése

2015 nyarán Miguel Arias Cañete biztos ösztönzésére az Európai Bizottság és a Polgármesterek Szövetségének Irodája egy konzultációs folyamatot indított el a Régiók Európai Bizottságának támogatásával, hogy összegyűjtsék az érintettek véleményét a Polgármesterek Szövetségének jövőjével kapcsolatban. A válasz egyhangú volt: 97% új célkitűzést szeretett volna 2020 után, 80% pedig hosszabb távú célkitűzést javasolt. A többség ezenkívül hozzájárult a CO2 és az üvegházhatást okozó gázok minimum 40%-os csökkentéséhez 2030-ig, illetve támogatta a csökkentés egységesítését és a klímaváltozáshoz való közös alkalmazkodást.

Az Európai Bizottság a Polgármesterek új, egységesített Klíma- és Energiaügyi Szövetségét 2015. október 15-én hozta létre az Európai Parlament brüsszeli ceremóniájának keretében. A megerősített szövetség három alappillérét, a csökkentést, az alkalmazkodást, valamint a biztonságos, fenntartható és elérhető energiát szimbolikusan támogatták

Az aláírók elképzelése

Az aláírók 2050-re az alábbiakat szeretnék közösen megvalósítani: a területükön gyorsítani szeretnék a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, szeretnék elérni, hogy jobban tudjanak alkalmazkodni a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz, illetve a polgáraik számára biztonságos, fenntartható és elérhető energiát szeretnének biztosítani.

Az aláírók kötelezettségvállalásai

Az aláíró városok vállalják, hogy aktívan támogatják az EU azon célkitűzésének megvalósítását, hogy 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentsék, illetve vállalják, hogy a közös szemléletmódnak megfelelően megvalósítják a csökkentést és alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz.

Annak érdekében, hogy a politikai kötelezettségvállalást gyakorlati intézkedések és projektek kövessék, a szövetség aláíróinak ki kell dolgozniuk egy Alapkibocsátási készletet, illetve egy Klímaváltozási kockázat- és veszélyeztetettségértékelést. A felek vállalják, hogy a helyi tanácsi határozattól számított két éven belül benyújtanak egy Fenntartható Energia- és Klímaakciótervet (SECAP), amelyben vázolják a végrehajtani kívánt legfontosabb tevékenységeket. Az alkalmazkodási stratégiának a SECAP részét kell képeznie, és/vagy a stratégiát külön tervezési dokumentum(ok)ban kell kidolgozni és beépíteni – az aláírók szabadon megválaszthatják az akcióterv formáját. Ez a határozott politikai kötelezettségvállalás egy hosszú távú folyamat kezdetét jelzi, amelynek során a városoknak kétévente jelenteniük kell, hogyan halad a megvalósítás

Előzmények: A Szövetség eredete és a Mayors Adapt kezdeményezései

Miután 2008-ban az Európai Bizottság elfogadta az EU 2020-as éghajlat-változási és energiaügyi csomagját, létrehozta a Polgármesterek Szövetségét, hogy elősegítse és támogassa a helyi önkormányzatok erőfeszítéseit a fenntartható energiapolitikák megvalósításával kapcsolatban.

A Polgármesterek Szövetsége egyedi, alulról jövő kezdeményezés, amelynek számos helyi és regionális önkormányzatot sikerült mozgósítania, hogy azok akcióterveket dolgozzanak ki, és a befektetéseikkel a klímaváltozást enyhítő intézkedéseket segítsék elő.

A Polgármesterek Szövetségének sikerére alapozva a Mayors Adapt nevű kezdeményezést 2014-ben indították el ugyanazzal az irányítási modellel: felszólítják a városokat a politikai kötelezettségvállalásra, illetve arra, hogy aktívan tegyenek a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásai ellen, és készüljenek fel azokra. 2015 végén a kezdeményezések az újonnan egyesült Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének égisze alatt tömörültek, kitűzték az EU 2030-as céljait, és közösen vállalták, hogy csökkentik a klímaváltozást okozó tényezőket és alkalmazkodnak ahhoz.

Twitter
Adatcsere
mobiltelefonon keresztül
Facebook
Támogassa a
Covenant honlapját
Newsletter
Feliratkozás a
havi hírlevélre
Rss feeds
Hírek olvasása
valós időben
Az Európai Bizottság Főigazgatóságának Az Európai Bizottság Főigazgatóságának. A Szövetség Irodája által koordinált weboldal.
Registration form | Hírek | Napirend | Oldaltérkép | RSS-súgó | Támogatóink | Jognyilatkozat