Illustration Globális terjeszkedés

A Polgármesterek Szövetsége 2008-ban indult útjára Európában azzal a céllal, hogy egybegyűjtse az olyan helyi önkormányzatokat, amelyek önként vállalják, hogy megvalósítják, sőt túlszárnyalják Az EU klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit.

A kezdeményezésnek nemcsak hogy egy egyedi, alulról építkező megközelítést sikerült elindítania az energiaügyi és klímaakciótervek területén, hanem a sikeressége ráadásul még hamar felül is múlta a várakozásokat.

A kezdeményezés mostanra már 57 ország 7.000+ helyi és regionális önkormányzatát tömöríti magában, egybegyűjtve egy világméretű, többszereplős mozgalom erősségeit, valamint azt a technikai és módszertani támogatást, melyet az elkötelezett hivatalok ajánlanak fel.

A 2017. január 1-én indítandó Polgármesterek Globális Szövetsége az elmúlt 8 év során Európa határain belül és kívül nyert tapasztalatokat fogja kamatoztatni, valamint a kezdeményezés kulcsfontosságú sikertényezőire fog építeni: az alulról építkező kormányzásra, a többszintű együttműködési modellre és a kontextus-vezérelt cselekvési keretre.

A Polgármesterek Globális Klíma- és Energiaügyi Szövetségével kapcsolatos további információért, kérjük forduljon a GYIK menüponthoz, vagy lépjen kapcsolatba a Covenant Regionális Helpdeskjeivel: – Központi Helpdesk (EU): info@eumayors.eu – Keleti Partnerség Helpdesk (CoMO East): info-east@eumayors.eu – Dél-Mediterrán Helpdesk (CES-MED): info-south@eumayors.eu – Szubszaharai Afrikai Helpdesk (CoMO-SSA): helpdesk@comssa.org

A Polgármesterek Szövetségének sikertörténete

Görgessen lejjebb és nézze meg, milyen mérföldköveket és eredményeket ért el a Polgármesterek Szövetsége a kezdeményezés elindítása óta!

2008

© fotó Nathalie Nizette

A Polgármesterek Szövetsége kezdeményezést 2008-ban indította útjára az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy megszólítsa és támogassa azokat a polgármestereket, akik elkötelezték magukat az EU klíma- és energiaügyi célkitűzéseinek elérése mellett.

2011

© fotó Anna Zenzina

A kezdeményezés sikere hamar felülmúlta a várakozásokat, és folyamatosan új helyi és regionális hatóságokat vonzott Európa határain belül és kívül. 2010 októberében a Polgármesterek Szövetsége már 2.000 várost tömörített magában, arra bátorítva ezáltal az Európai Bizottságot, hogy egy hasonló kezdeményezést hozzon létre az EU Keleti Partnerség országaiban. A Polgármesterek Keleti Szövetsége kezdeményezés 2011-ben indult útjára, mostanra pedig már Fehéroroszországban, Ukrajnában, Moldovában, Örményországban, Grúziában és Azerbajdzsánban is működik.

www.soglasheniemerov.eu | info-east@eumayors.eu

2012

© fotó Human Dynamics

2012-ben az Európai Bizottság a CES-MED projekt elindításával kiterjesztette a Polgármesterek szövetségét az Európával Szomszédos Déli Régióra. „A Tisztább Energiatakarékos Mediterrán Városok” (CES-MED) kezdeményezés támogatja a városok Polgármesterek Szövetségéhez történő csatlakozását és ambiciózus fenntartható fejlődésre vonatkozó politikáját. A CES-MED Hivatal Algériában, Egyiptomban, Izraelben, Jordániában, Libanonban, Marokkóban, Palesztinában és Tunéziában működik.

www.ces-med.eu | info-south@eumayors.eu

2014

© fotó Erik Luntang

Az Európai Bizottság elindította a Mayors Adapt kezdeményezést. Ez a társ-kezdeményezés, mely ugyanazokra az alapelvekre épül, mint a Polgármesterek Szövetsége, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra koncentrál. A Mayors Adapt (Alkalmazkodó Polgármesterek) kezdeményezés arra serkenti a helyi önkormányzatokat, hogy vállaljanak vezető szerepet az alkalmazkodásban, és támogatja a helyi alkalmazkodási stratégiák kifejlesztését és végrehajtását.

mayors-adapt.eu

2015

© fotó Nathalie Nizette

2015. október 15-én A Polgármesterek Szövetsége és a Mayors Adapt kezdeményezés hivatalosan egyesült egy az Európai Parlamentben megtartott ceremónia keretében. A Polgármesterek új Klíma- és Energiaügyi Szövetsége – melynek célkitűzései és iránya egy a városok közti konzultációs folyamat során került meghatározásra – egyszerre ambiciózusabb és szerteágazóbb: az aláíró városok most már azt vállalják, hogy aktívan támogatják az EU azon célkitûzésének megvalósítását, mely szerint 2030-ra az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentik, illetve egyetértenek abban, hogy elfogadják az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére és az ahhoz történõ alkalmazkodásra vonatkozó egységes megközelítést, valamint mindenki számára biztosítják a biztonságos, fenntartható és megfizethetõ energiához történõ hozzáférést.

További információ a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéről.

© fotó xxx

A pár héttel később megrendezett Párizsi Klímacsúcson Maroš Sefčovič, az Európai Bizottság alelnöke bejelentette a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének földrajzi kiterjesztését új regionális hivatalok szubszaharai Afrikában, Észak és Dél-Amerikában, Japánban, Indiában, Kínában és Délkelet-Ázsiában történő létrehozásával.

2016

© fotó epp

2016 júniusában a Polgármesterek Szövetsége története jelentős új szakaszába lépett, amikor úgy döntött, hogy egyesíti az erejét egy másik városi kezdeményezéssel a Compact of Mayors-zel (Polgármesterek Paktuma). Az ennek eredményeképpen létrejövő – hivatalosan 2017 januárjában induló – „Polgármesterek Globális Klíma- és Energiaügyi Szövetsége” lesz az olyan helyi önkormányzatok legnagyobb mozgalma, amelyek vállalják, hogy túllépnek a saját nemzeti klíma- és energiaügyi célkitűzéseiken. Az ENSZ Fenntartható Fejlődéssel kapcsolatos Célkitűzéseivel és klímajogi alapelveivel teljes összhangban a Polgármesterek Globális Szövetsége három kulcskérdéssel: az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésével, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaihoz történő alkalmazkodással, valamint a biztonságos, tiszta és megfizethető energiához történő egyetemes hozzáféréssel foglalkozik majd.

A Polgármesterek Szövetsége emellett folytatja a globális terjeszkedését a Polgármesterek Szövetségének Szubszaharai Afrikai Hivatalának elindításával.

helpdesk@comssa.org

2017
2017 januárjában indul útjára hivatalosan a Polgármesterek Globális Klíma- és Energiaügyi Szövetsége. Ez a mostanra már globálissá fejlődött Covenant mozgalom még erőteljesebb hangot biztosít a helyi vezetőknek a nemzetközi klímapolitika és cselekvés területén, valamint globális szinten fogja bemutatni a kollektív hatásokat.

2017 első negyedévében a már létező irodákat kiegészítendő új regionális Covenant hivatalok létesülnek Észak-Amerikában, Latin-Amerikában és a Karib-térségben, Kínában és Délkelet-Ázsiában, valamint Indiában és Japánban.

info@eumayors.eu

Twitter
Adatcsere
mobiltelefonon keresztül
Facebook
Támogassa a
Covenant honlapját
Newsletter
Feliratkozás a
havi hírlevélre
Rss feeds
Hírek olvasása
valós időben
Az Európai Bizottság Főigazgatóságának Az Európai Bizottság Főigazgatóságának. A Szövetség Irodája által koordinált weboldal.
Registration form | Hírek | Napirend | Oldaltérkép | RSS-súgó | Támogatóink | Jognyilatkozat