Illustration Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju

Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, koji je povjerenik Miguel Arias Cañete predstavio kao "najveću svjetsku inicijativu za urbanu klimu i energiju", ujedinjuje tisuće lokalnih i regionalnih vlasti koje su dobrovoljno posvećene provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju.

Novi potpisnici sada se obvezuju da će smanjiti emisije CO2 za barem 40 % do 2030. godine te da će usvojiti integrirani pristup ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene.

PDF - 670.1 kb
Covenant of Mayors for Climate & Energy - Leaflet
Leaflet introducing the Covenant of Mayors for Climate & Energy and the benefits of joining. A high-definition PDF is available upon request.
Send a request.
български (bg); čeština (cs); dansk (da); Deutsch (de); eesti (et); ελληνικά (el); English (en); español (es); français (fr); Gaelic (ga); hrvatski (hr); italiano (it); lietuvių (lt); latviešu (lv); magyar (hu); Malti (mt); Nederlands (nl); polski (pl); português (pt); română (ro); slovenčina (sk); slovenščina (sl); suomi (fi); svenska (sv).


Nova okosnica za 2030. godinu i integracija prilagodbe

U ljeto 2015. godine, na inicijativu povjerenika Miguela Ariasa Cañetea, Europska komisija i Sporazum gradonačelnika pokrenuli su postupak konzultiranja uz podršku Europskog odbora regija s ciljem prikupljanja stavova svih relevantnih sudionika o budućnosti Sporazuma gradonačelnika. Odgovor je bio jednoglasan: 97 % sudionika tražilo je novi cilj poslije 2020. godine, a 80 % tražili su dugoročniji cilj. Većina je također podržala ciljeve za 2030. godinu koji obuhvaćaju minimalno smanjenje CO2/CGH za 40 % te je podržala integraciju ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene pod zajedničkim okriljem.

Novi integrirani Sporazum gradonačelnika pokrenula je Europska komisija 15. listopada 2015. godine tijekom Svečanosti u Europskom parlamenta u Bruxellesu. Tri stupa osnaženog Sporazuma - ublažavanje, prilagodba te sigurna, održiva i povoljna energija - simbolično su podržana

Vizija potpisnika

Potpisnici podržavaju zajedničku viziju za 2050. godinu: ubrzavanje dekarbonizacije njihovih teritorija, osnaživanje kapaciteta za prilagodbu na neizbježan utjecaj klimatskih promjena te omogućivanje građanima da imaju pristup sigurnoj, održivoj i povoljnoj energiji.

Obveze potpisnika

Gradovi potpisnici obvezuju se na djelovanje koje će podržati implementaciju smanjenja stakleničkih plinova za 40 % do 2030. godine te usvajanje zajedničkog pristupa rješavanju ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Kako bi prenijeli svoj politički angažman iz teorije u praktične mjere i projekte, potpisnici Sporazuma ponajprije moraju pripremiti Referentni inventar ispuštanja te Procjenu rizika klimatskih promjena i ranjivosti. Obvezuju se na dostavljanje Akcijskog plana energetski održivog razvitka i klimatskih promjena (SECAP) u roku od dvije godine, koji sadrži ključne radnje koje planiraju poduzeti. Strategija prilagodbe trebala bi biti dio SECAP-a i/ili se treba razviti i uključiti u posebne dokumente planiranja - potpisnici se mogu odlučiti za format po vlastitom izboru. Ovaj odvažni politički angažman označava početak dugoročnog postupka, a gradovi su obvezni izvještavati o napretku implementacije svake dvije godine

Retrospekcija: Porijeklo Sporazuma i inicijative Mayors Adapt

Nakon što je 2008. godine Europska komisija usvojila Paket mjera za klimu i energiju za 2020 godine, pokrenula je Sporazum gradonačelnika kako bi odobrila i podržala napore koje lokalne vlasti ulažu u implementaciju politike održive energije.

Sporazum gradonačelnika jedinstven je pokret odozdo prema gore koji je uspio mobilizirati velik broj lokalnih i regionalnih vlasti s ciljem razvoja akcijskih planova i usmjeravanja ulaganja u mjere za ublažavanje klimatskih promjena.

Nadovezujući se na uspjeh Sporazuma gradonačelnika, inicijativa Mayors Adapt pokrenuta je 2014. godine, a oslanja se na isti model upravljanja te poziva gradove na politički angažman i poduzimanje mjera koje im omogućuju predviđanje i pripremu na neizbježnee utjecajee klimatskih promjena. Krajem 2015. godine inicijative su se spojile pod novim integriranim Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju, pri čemu sue usvojeni ciljevie EU-a za 2030. godinu te integrirani pristup ublažavanju i prilagodbi na klimatske promjene.

Twitter
Razmjenjujte
putem mobilnog telefona
Facebook
Postanite pobornik
Postanite pobornik
Newsletter
Pretplatite
se na mjesečni bilten
Rss-izvori
Primajte novosti
u stvarnom vremenu
Uz političku podršku Europske komisije Uz političku podršku Europske komisije. Mrežnu stranicu usklađuje Ured Sporazuma gradonačelnika.
Novosti | Raspored događanja | Pregled stranice | Rss-pomoć | Impressum | Uvjeti korištenja