Illustration 1. KORAK: potpisivanje Sporazuma gradonačelnika

Uključite se u snažnu političku inicijativu

Svojim potpisom činite više od običnog javnog izjašnjavanja: obvezujete se na ostvarivanje ciljeva Europske unije vezanih na klimu i energiju. Putem Sporazuma Gradonačelnika postajete dio zajednice koja okuplja lokalne vlasti na istom zadatku i s istim ambicijama. Svoja iskustva možete podijeliti s drugim lokalnim vlastima, na regionalnoj ili međunarodnoj razini i iskoristiti prednosti primjera koji nadahnjuju. Ovo poglavlje sadrži informacije, ideje i praktične korake koji vode zajedničkom cilju, ublažavanju klimatskih promjena i prilagođavanju situaciji na lokalnoj razini.

Pitanja?

Ambiciozna obveza

Svi potpisnici Sporazuma gradonačelnika dobrovoljno su se obvezali na ostvarivanje ciljeva EU-a i više nego je propisano, kad se radi o smanjenju emisije CO2 i povećanju otpornosti na klimatske promjene.

Kako bi postigle ove ciljeve lokalne vlasti obvezale su se na:

  1. Pripremanje
    • osnovnog inventara emisija i
    • ocjenjivanja rizika i izloženosti klimatskim promjenama
  2. Predaju Akcijskog plana energetski održivog razvitka u roku od dvije godine nakon navedenog datuma odluke općinskog vijeća
  3. Izvještavanje o provedbi, svake dvije godine nakon predaje Akcijskog plana energetski održivog razvitka.

Formalne političke obveze i potrebe potpisnika trebaju biti pretočene u mjere i projekte. Kao potpisnik Sporazuma preuzimate obvezu izvještavanja i praćenja provedbe Vašeg Akcijskog plana energetski održivog razvitka i klimatskih promjena (SECAP) od strane Zajedničkog istraživačkog centra (JRC-a) Europske komisije. Također prihvaćate otkazivanje sudjelovanja vaše lokalne vlasti u Sporazumu gradonačelnika u slučaju nepridržavanja navedenih obveza.

Molimo Vas da pogledate glavna načela i korake kojih se moraju pridržavati svi potpisnici Sporazuma kod razrade svojih SECAP-a. Ta su načela povezana s obvezama koje preuzimate potpisivanjem Sporazuma i predstavljaju ključne čimbenike uspjeha.

Daljnje informacije: Vodič za Akcijski plan i 1. korak Alata podrške za urbano prilagođavanje.

Pitanja?

Twitter
Razmjenjujte
putem mobilnog telefona
Facebook
Postanite pobornik
Postanite pobornik
Newsletter
Pretplatite
se na mjesečni bilten
Rss-izvori
Primajte novosti
u stvarnom vremenu
Uz političku podršku Europske komisije Uz političku podršku Europske komisije. Mrežnu stranicu usklađuje Ured Sporazuma gradonačelnika.
Novosti | Raspored događanja | Pregled stranice | Rss-pomoć | Impressum | Uvjeti korištenja